Tuesday, June 12, 2012

Jom belajar cakap Sarawak..


Assalamualaikum

walaupun sya rasa banyak yang daa pernah post entri nie, tapi today let me be one of them yang post entri about "Bahasa Sarawak" .. Bukannya ape, sya kan suka berkongsi.. Sharing is loving everyoneee... hihi 

Nak kata saya ramai geng semenanjung tu bole tahan jugaklaa.. Tu pun kenal kat Uitm and geng-geng blogger.. seronok la dapat kenal dengan orang-orang semenanjung.. suma baik-baik.. even my bestfriend pun asal dr JB taw.. haa.. jangan fikir sya budak sarawak just bkawan baik dengan sesama sarawak jek.. no..no..no.. 

Rasanya bahasa sarawak takla susah mane kalau nak di compare dengan english, arab, or korean.. lagi senang kot bahasa sarawak.. nak di jadikan bahan bukti, jeng jeng jeng, wah.. CSI niee.. haha okay2.. Dulu masa sya semester 1 kat Uitmcs, roommate saya sorang nie asal semenanjung.. yang lain suma sarawak including me..  minggu pertama belum start kuliah sangat.. so every nite kta orang akan sembang2.. main-main.. blum taw nak study ape kan.. tu yang enjoy bebeno tuu.. heee 

Roommate saya yang asal semenanjung nie, nama dia Nana, dia dengar jek ape yang kita orang yang lain sembangkan.. dia tak cakap ape2 pun.. even dia tak faham still dia join kte orang.. but then masuk 2nd week, amboi... bukan main pulak dia cakap sarawak dengan kita orang.. wahh..  berjaya jugak ko minah... tahniah2..

so, now, jom tengok word-word kat bawah nieee.. ambik dr google jek.. hihi




haaa.. korang hengat laa satu-satu word kat atas niee.. buat ayat pun bole kot based on words yg ada niee.. rasa nie pun cukup kalau korang nak cakap sarawak  taw.. memang la pelik sikit bahasa nya tp dah lama2 dengar confirm biasa.. heee 

Contoh : 

Saya  ~  Kamek

Awak  ~  Kitak

dua word kat atas nie actually untuk bercakap dengan lebih lembut.. bole je guna aku kau tp kalau kat sarawak, aku kau tu kasar ckit laa, kalau nak borak dengan kawan2 bole la kot.. tp kalau nk cakap dengan orang yang lebih tua, boyfriend girlfriend ke, haa kena la guna bahasa lembut kan.. baru bahasa nampak cantik.. hehe

Saya cantik  ~  Kamek kacak 

Dia memang degil  ~  Nya nang engtinggal

Jangan sibuk sangat laa  ~  Sikboh gago gilak laa / iboh gago gilak laa

Saya suka awak  ~  Kamek suka kitak

Satu  ~ Sigek *bukan utk mengira okey*

Dua  ~~ duak igek 

ex : Saya nak air milo satu  ~  Kamek mok aik milo sigek

okay?? faham murid2?? haha rasanya cukup kot untuk korang faham kan?? sory saya tak pandai mengajar sebab tu saya tak apply maktab perguruan.. tapi kalau ada yang nak tanya ape-ape, bole la je tanya kat saya.. saya sudi menurunkan ilmu yg ada.. hihi thats all for today..

Selamat malam dan All the best..! 

Im proud to be Sarawakian.. 



6 comments:

  1. ingt kamek dgn kityak je..hehehe..=)..nice work milaa!!

    ReplyDelete
  2. berkanyak....nang antap...ngeeeee

    ReplyDelete
  3. firdaus ~ hahaha pas exam nanti bole ingat yang lain plak..! thankss! all the best! :p

    ReplyDelete
  4. seronok best ..terimaksih....kamek suka kitak

    ReplyDelete

Copyright © by Milasharmila 2010. All Rights Reserved